Plumbly
Vloeren tips

Laminaat: In de Lengte of Breedte Leggen?

Laminaat: In de Lengte of Breedte Leggen?

Je hebt een prachtige laminaatvloer op het oog en kunt niet wachten om je woonruimte hiermee te verfraaien. Voordat je echter begint, moet je een belangrijke beslissing nemen: ga je het laminaat in de lengte of breedte leggen? De legrichting kan namelijk invloed hebben op hoe groot, diep of lang je kamer lijkt, en bepaalt ook hoeveel laminaat je nodig hebt vanwege snijverlies. Maak dus een weloverwogen keuze voordat je je laminaat aanschaft.

Gratis Advies van een Interieurstylist

3 Factoren om in Overweging te Nemen

Om het gewenste effect in je woonruimte te creëren, houd je rekening met drie factoren: de lichtinval, de vorm en grootte van de kamer, en of je kiest voor visgraat laminaat.

De Lichtinval van de Kamer Onze interieurstylisten adviseren doorgaans om het laminaat in de richting van de belangrijkste lichtbron of het raam te leggen. Dit betekent vaak dat je het laminaat in de lengte moet leggen, wat een natuurlijke, ruimtelijke uitstraling geeft en de kamer langer en groter doet lijken.

De Vorm en Grootte van de Ruimte Soms kan het nodig zijn af te wijken van de basisregel, afhankelijk van de grootte en vorm van de ruimte:

  • In een smalle, langwerpige kamer leg je het laminaat het beste in de breedte om de kamer breder te laten lijken en een 'tunneleffect' te voorkomen.
  • In een brede, korte kamer kies je voor een verticale legrichting (in de lengte) om meer diepte te creëren.
  • In een vierkante kamer leg je het laminaat doorgaans ook in de richting van de lichtbron, dus in de lengte.

Visgraat Laminaat Als je voor een visgraatpatroon kiest, heeft dit een ander effect op de ruimte dan reguliere laminaatvloeren. Een visgraatpatroon creëert zowel lengte als breedte, waardoor de ruimte zowel langer als breder lijkt. Het wordt aangeraden om visgraat laminaat in de lengterichting te leggen, met de punt van het patroon naar het raam of de lichtbron gericht.

Laminaat Diagonaal Leggen: Een Goed Idee?

Naast de lengte- en breedterichting kun je ook kiezen voor een diagonale legwijze, waarbij het laminaat onder een hoek van 45 graden wordt gelegd. Dit kan de ruimte groter doen lijken, maar het brengt ook meer snijverlies met zich mee, waardoor je meer planken nodig hebt en de kosten hoger uitvallen. Over het algemeen heb je het minste snijverlies bij het leggen in de lengte.

Laat je Laminaat Leggen door een Vakman

Het leggen van laminaat, of dit nu in de lengte, breedte of diagonaal is, is geen gemakkelijke klus. Voor het mooiste resultaat en een strak gelegde vloer is het verstandig een vakman in te schakelen. Een professional weet precies hoe je je vloer perfect legt, zodat je geen last hebt van kieren, naden of oneffenheden. Contacteer Gubbels Vloeren snel voor de beste oplossing!